divendres, 29 de maig del 2015

AC - DC: L'EVOLUCIÓ DE L'HOME LLOP


A continuació us presentem un vídeo i un treball on hem investigat sobre l'evolució del mite de l'home llop, comparant el mite clàssic de Licàon amb diverses versions actuals. Esperem que sigui del vostre interès!




INTRODUCCIÓ

En el nostre segon treball, hem decidit centrar-nos en el mite de l’home llop, basat en el mite clàssic de Licàon, el qual és transformat per Zeus en una fera que reuneix trets humans i del llop. Per a realitzar aquest anàlisi de l’evolució del mite, ens hem centrat tant en les antigues versions com en les noves interpretacions, que n’han revolucionat el saber popular.

Actualment, quan hom pensa en un home llop habitualment té dos punts de vista: el licantrop clàssic, i el llop de la saga Crepuscle. Basant-nos en aquesta divisió inconscient que la majoria de població realitza, hem escollit un conjunt de pel·lícules on es vegi de manera clara les diferents interpretacions que s’han donat de la figura del licantrop.

Tenint en compte l’inici del mite, hem considerat escaient fer menció de la història de Licàon en la introducció del treball, per a contraposar-ho amb els films escollits, els quals no tant sols en fan una interpretació estètica particular, sinó que en varien els trets de caràcter original, i la posició del licantrop en la narració més enllà de la figura antagonista. Per aquest motiu, creiem que les  pel·lícules escollides permeten crear una cronologia de la visió contemporània de l’home llop, i en certes ocasions rescaten llegendes que s’han forjat al seu voltant. Així doncs, hem escollit les següents pel·lícules:

  • Teen Wolf (Rod Daniel, 1985).
  • Van Helsing (Stephen Sommers, 2004).
  • Crepuscle, saga de quatre llibres i cinc pel·lícules: Crepuscle (2005), Lluna Nova (2006), Eclipsi (2007), A trenc d’alba (2008).
Finalment, com a títol pel nostre vídeo, hem triat el següent: “aC – dC: l’evolució de l’home llop”. Les primeres sigles fan referència a abans de Crepuscle (aC) i després de Crepuscle (dC), ja que considerem que després d’aquesta saga ha canviat molt la visió actual d’aquest mite.

EL MITE CLÀSSIC: LICÀON


L’inici de l’home llop es remunta a les metamorfosis d’Ovidi, on es narra el càstig diví que pateix el rei Licàon en menysprear el poder de Zeus. Tot i que en aquesta primera narració ja es concep la licantropia com una maledicció, també se li atorga en certa manera, un aspecte de noblesa. Aquesta primera metamorfosi no  deforma a l’home físicament, sinó que deixa veure què és l’home dins del seu interior, i com dut pels instints animals la seva aparença reflecteix  aquests trets.

A partir d’aquesta primera narració, la figura del licantrop ha  anat evolucionant al mateix ritme que la societat, adquirint noves característiques, i creant-se noves llegendes. En l'actualitat, existeixen diverses postures referents a aquest ésser: n'hi ha que aposten per la posició clàssica, mentre que altres  redefineixen des de la transformació en si, com els trets de caràcter. Actualment trobem que l’home llop ha passat a ser un antagonista per excel·lència, sense cap control dels seus instints homicides, fins a ser l’heroi i protector de la societat.



LES VERSIONS ACTUALS


Teen Wolf (1985)


Als anys 80 es van rescatar els clàssics de terror, transformant-los als canvis que havia patit la societat, i reencaminant-los al públic juvenil. Una de les mostres d’aquesta etapa fou Teen Wolf, o De pelo en pecho al nostre país, dirigida el 1985 per Tod Roders, on se’ns narra com l' Scott Howard, un estudiant de secundària i jugador de basquet,  però més aviat anònim dins de l’institut, és fill d’un home llop. Una nit, Scott comença a notar que el seu cos canvia, i es transforma. El seu pare li explica que a vegades la transformació se salta una generació, però que aquest no ha sigut el cas.  Tot i que en un principi sorprès, Scott capgira una situació de “maledicció”, i aprofita les seves noves capacitats per a millorar com a esportista i aconseguir la noia dels seus somnis, sense amagar al món la seva aparença. A més, és capaç de controlar fins a un cert punt les transformacions. Amb el temps, però, Scott vol triomfar pels seus propis medis, i deixa de transformar-se.

En aquesta primera pel·lícula, podem veure com la percepció de l’home llop ha variat fins al punt de ser acceptat socialment i no suscitar cap por. A més no amaga la seva transformació. També es pot crear una correlació entre els ja de per si sorprenents canvis que suposa el pas de l’adolescència a la maduresa, units als canvis licantropics. Així, ja no es contempla la transformació com una maledicció, sinó com una característica del protagonista, com també ho són els seus ulls marrons.

Hem de situar aquest film en una època de grans canvis socials marcats pel desig d'un futur sense fronteres o divisions de la societat, pel que l'acceptació de l'home llop dins de la societat és un reflex d'aquest desig.





Van Helsing (2004)


Per altra banda, amb Van Helsing, dirigida al 2004 per Stephen Sommers, ens trobem amb un retorn més clàssic de la concepció de l’home llop. En aquest cas, Dràcula exerceix la seva força sobre els licantrops, els quals no es poden negar a servir-lo. Aquests homes llops pertanyen a una mateixa nissaga, que des de temps immemorials ha buscat la mort del mític vampir, però el fatídic destí els ha fet portadors d’una pesada maledicció:tan  sols un home llop pot acabar amb Dràcula, però quan es transformen queden subjugats pel seu poder. Finalment, un home mossegat per un licantrop es transforma i venç al vampir, però durant la seva transformació mata a l’última hereva de la nissaga.

En aquest cas, es retorna a l’aspecte fosc, indòmit i salvatge que suposa aquesta maledicció. Per una banda, la impotència de controlar la transformació, i per tant, poder acabar amb el seu enemic; per una altra, la incapacitat de controlar els instints homicides i animals durant la transformació, unida al retorn de la consciència quan la metamorfosis minva.

En aquesta pel·lícula apareix un element molt important dins de la cultura licantròpica com és la unió del mite de l’home llop juntament amb el mite del vampir, fins al punt de desenvolupar-se com un mite independent. Aquesta correlació de mites ha seguit evolucionant fins a arribar al seu punt culminant amb Crepuscle, que explicarà la meva companya.

Mentre que en la primera pel·lícula trobem una concepció amena de l’home llop, amb preocupacions molt humanes, típiques de l’adolescència, en la segona pel·lícula es pot apreciar una doble psicologia en la seva figura: és tant víctima com botxí.

Aquest plantejament s’ha anat popularitzant amb el temps, fins al punt  que rarament trobem personatges realment plans en les pel·lícules, ja que la societat actual aposta per una recreació “més real” atorgant als personatges la mateixa capacitat que tenen les persones de variar de punt de vista i actuació mentre es desenvolupa la trama.



Crepuscle (2005 - 2008)


L’última visió de l’home llop que analitzarem és la que ens dóna la saga de Crepuscle. Aquesta historia és originàriament una saga de 4 llibres escrits per Stephenie Meyer, formada per Crepuscle (2005), Lluna Nova (2006), Eclipsi (2007) i A trenc d’alba (2008), dels que posteriorment se’n van fer 5 pel·lícules.

La saga narra la història de Bella, una noia que es trasllada amb el seu pare a Forks, Wahington. Allí coneix un vampir, Edward, del qual s’enamora, començant així un gran canvi en la seva vida, que es va narrant al llarg de tots els llibres. A Crepuscle se’ns narra l’inici de la història, on Bella descobreix que Edward és un vampir poc convencional, ja que és "vegetarià" i només veu sang d’animals, no de persones. Comencen així una relació amorosa, en la qual hi intervé la figura de Jacob, un amic de Bella que acaba enamorant-se’n i que descobreix que és un home llop. Bella, però, no li correspon, i comença així una forta enemistat entre Jacob i Edward, que té com a rerefons l’ancestral enemistat existent entre homes llop i vampirs. Aquest triangle amorós acaba sent el centre de la història i es va desenvolupant al llarg de tota la saga, juntament amb l’enemistat entre ambdós personatges masculins i els seus respectius clans. És potser en el segon llibre, Lluna Nova, on podem conèixer més la figura de l’home llop, ja que Edward abandona a Bella per por a fer-li mal i aquesta es refugia en Jacob. Tot i així, Edward i Bella tornen a estar junts i Jacob torna a quedar apartat de la persona que estima. En els dos últims llibres, Eclipsi i A trenc d’alba, comença a evolucionar la relació entre els vampirs i els homes llops, els quals, encapçalats per Edward i Jacob, acaben forjant una aliança per tal de combatre un enemic comú. D’aquesta manera, Bella es converteix en el símbol d’unió entre ambdós clans, que fins llavors s’havien odiat acèrrimament.

D’aquestes novel·les en podem extreure una imatge de l’home llop molt complexa i desenvolupada, diferent de qualsevol imatge vista anteriorment. Igual que a Van Helsing, es relaciona la figura de l’home llop amb la del vampir, els quals estan també enemistats, tot i que en aquest cas no hi ha cap relació de subordinació. Els vampirs, en aquest cas vegetarians, havien firmat un pacte amb els homes llops per tal de no caçar persones en el seu territori, de manera que havien segellat així una mena de pau. Això va provocar que, durant un temps, a la tribu Quileute no hi haguessin més homes llop, ja que no necessitaven defensar-se. Tot i així, l’arribada de vampirs "carnívors" intrusos és la que, al primer llibre, desencadena la transformació de nous homes llops i el revifament de l’antic odi.
La metamorfosi de Jacob en home llop és un altre element que difereix dels anteriors casos. L’home llop ja no es transforma només sota l’acció de la lluna plena, ni es tracta d’una transformació permanent, sinó que ho fa quan ho desitja i pot tornar a la seva forma original sempre que vol. A més a més, en aquest cas la transformació és total, de manera que desapareix qualsevol rastre d'aparença humana. És interessant destacar que l’autora va prendre com a referència les llegendes de la tribu nord-americana dels Quileute. La cultura d’aquesta tribu, resident a La Push, té uns forts llaços amb la naturalesa i els llops. Segons la tradició, un transformador molt poderós, Kwati, va convertir una parella de llops en els primers pobladors d’aquest tribu. La vida d’aquesta població gira al voltant de diverses societats secretes, una de les quals és la Societat del Llop, la qual s’encarrega de protegir el poblat. Stephenie Meyer va agafar aquests elements tradicionals i els hi va donar un nou enfocament, inventant un mite en el qual els homes llops havien aparegut per a defensar el poblat de la figura dels “freds”, uns éssers malvats que mataven gent per veure’s la seva sang.

Finalment, els llibres ens mostren també una fisonomia i una organització en manada molt diferent del que s’havia vist fins ara. Són animals de grans dimensions, més grans que els humans, amb una temperatura corporal molt elevada, contraposada al a fredor dels vampirs. Es mouen en manada, dins la qual hi ha un mascle dominant, i es comuniquen entre ells telepàticament.

Aquest tipus de visió de l'home llop, que com podem veure ha canviat molt respecte les anteriors, és un reflex dels nous corrents de la societat actual. La literatura fantàstica ha guanyat molts adeptes i ha intentat donar un nou punt de vista als mites populars per tal d'innovar i sorprendre al públic. Podríem enquadrar, doncs, aquesta imatge del licantrop en una societat que no es conforma amb les històries habituals i que intenta dona'ls-hi la volta i aprofundir més en els personatges.



CONCLUSIÓ


En conclusió, doncs, podem veure com la figura de l’home llop ha anat evolucionant al llarg del temps. Parteix del mite clàssic com una maledicció, un càstig diví per haver fer un acte atroç, de manera que es relaciona amb un personatge fosc, malvat, salvatge i feroç. Aquesta imatge ha arribat fins als nostres dies i es veu plasmada en pel·lícules com Van Helsing, on persisteix aquesta figura de l’home llop com una maledicció.

Tot i així, diversos corrents cinematogràfics i literaris han pres el mite del licantrop i l’han tergiversat, ja sigui per ironitzar-lo, com a Teen Wolf, o per crear-ne una imatge positiva, com a Crepuscle. Aquest últim probablement ha marcat un abans i un després en la visió de l’home llop, i d’aquí el títol del nostre vídeo, Abans de Crespucle, després de Crespucle, ja que ha canviat totalment la seva imatge, el qual es pot transformar quan vol i es converteix en un defensor de la vida de les persones. Ja no és un ésser malvat, sinó que té sentiments i instints protectors, i la seva transformació deixa de ser una maledicció i es converteix en un element positiu, quasi una responsabilitat.